Günlük hayatımızda, okulda, evde, iş yerinde, trafikte itiraf edelim, hepimiz stresteyiz. İşimi yetiştiremeyeceğim korkusu, güven korkusu, zamanının dar olması ya da insan ilişkilerimizde yaşadığımız tatsızlıklar ve daha nice niceleri strese neden olan bazı sebeplerdir.

Peki, stresle başa çıkmak için ne yapabilirim?

Sık sık kafein ve alkol tüketmekten kaçınarak, beslenmemize dikkat etmek ve egzersiz yaparak mümkün olabilir.

İş hayatınızda sürekli stres yaşamamak için plan ve program yapın, gerekirse önünüzdeki hafta için çalışmalarınız hakkında bir liste oluşturun.

Sürekli yapmanız gerekenleri unutuyorsanız ve bu durum sizde stres yaratıyorsa not defterinize ya da telefonunuzda notlara kaydedin.

Düzenli egzersiz yapmak iyi bir yöntem, yürüyüş ve hafif tempolar halinde koşu yapmak da size iyi gelebilir.

Dengeli beslenmek ve düzenli bir uyku ve her şeyi zamanında yapmak gibi bir sürü şey sıralayabiliriz.

Bunlar işe yaramıyor mu?

O zaman hiçbir şey yapmayın!

Bakın, 30 bin kişi üzerinde bir araştırma yapılmış ve 8 yıl boyunca sürmüş. Araştırmaya katılanlara 2 soru sorulmuş:

  • Geçen yıl strese ne kadar maruz kaldınız?
  • Stresin sağlığınız için zararlı olduğunu düşünüyor musunuz?

Daha sonra, her yıl bu soruya cevap veren kişiler araştırılmış, kaç tanesi ölmüş, bakılmış ve stresin sağlığa zararlı olduğunu düşünenlerin ölüm riski %48 oranında artmış. Stresin olduğunu ama stresin sağlığa zararlı olduğunu düşünmeyenler ise hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmişler.

O zaman şunu diyebilir miyiz? Öncelikle stresin var olduğunu kabul etmemiz ancak sağlığımıza zararlı olmadığı görülmektedir.

Aslında her şey zihnimizde olup bitiveriyor. Olumsuz anılar, acı duygular ve düşünmeye devam ettikçe daha da ağır gelen, ağırlaşan düşünceler, hepsi kafamızın içinde oluşmaktadır.  Durdurmadığımız sürece stres devam edecektir. O yüzden stresle başa çıkmanın yolunu denediyseniz ve başarılı olamadıysanız hiçbir şey yapmayın ve düşünmeyin o ana odaklanın.

Düşüncelerimizin ve duygularımızın gelip gidişine tanıklık edelim ama sakin ve odaklanmış bir zihinle, yargılamadan tanıklık edelim.

Stres ile ilgili en önemli deneyim bu duygu ve düşünceyi kontrol altına almak olacaktır.

Geçmişteki tüm olumsuz düşünceleri ve gelecek ile ilgili tüm kaygılarımızı bir kenara bırakıp biraz ara verelim. Stresin, bizim atlatamayacağımız büyük bir düşmanımız olduğu düşüncesinden uzaklaşıp, stresin var olduğunu kabullenip kendimizi ve iç dünyamızın sesini dinlemek bize iyi gelebilir. Stres, panik bozukluk, kaygı bozukluğu, öfke sorunları esnasında bazen durup ara vermek gerekmektedir. Gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alıp kendinizi dinleyin ve o sıra hiçbir şey yapmayın.

Stresle ilgili şu bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Stresin olumlu tarafları bulunmaktadır.

Olumlu Stresler Nelerdir?

Bebek sahibi olmak

Dünya evine girmek

Terfi almak

Şehir değiştirmek

Aslında stresin büyütülecek ve çözülemeyecek bir sorun olmadığı hatta bazen stresin olumlu tarafları bulunduğunu hatırlamamız gerekmekte. Bir miktar strese maruz kalmak işinizle ilgili yetişmesi gereken bir dosyayı daha hızlı şekilde yapmanıza neden olabilmektedir. Sınavına sayılı gün kalmış bir öğrencinin çok kısa zamanda konularını bitirmesine ve bireylerin performanslarının artması gibi olumlu etkileri tespit edilmiştir.

Fareler ile ilgili yapılan bir araştırmayı sizlerle paylaşalım…

‘’Farelerin kendi kafeslerinde hareketsiz bir şekilde kalmaları sağlanıyor ve bu durum onların streslerinin yükselmesini sebep oluyor.  Stresli bir ortamda kalan farelerin beyninde yeni nöronların üretimi gerçekleşiyor. İki hafta sonra, bu gelişmiş nöronlar, farelerin öğrenme testlerinde daha başarılı olmalarını sağlıyor. Kaufer’e göre, bir miktar stres insanı en uygun davranışsal ve bilişsel performans seviyesine çekebilir. ‘’

Çardak kuşları ile yapılan bir başka araştırmada: (yeni duymuş oldukları sesleri öğreneceklerinden dolayı strese girdikten sonra) yeni duymuş oldukları sesleri daha iyi çıkardıkları görülmüştür.

Kısacası; olumsuz olarak kodlamış olduğumuz bazı şeylerin olumlu da olabileceğini göz ardı etmemeliyiz.

Sizlere deneyim ve tecrübelerimizi aktarmaya devam edeceğiz… Hayatımızın bazı dönemleri bizler için daha zor geçebilir ve bunları atlatabilmek için profesyonel bir yardım almamız gerekmekte. Bu konuda tecrübe ve psikolojik desteklerimizden faydalanabilirsiniz.

Psikolog Cemil Ağtaş

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir