Öfke; Bireyler, haksızlığa uğradığını düşündüğünde özellikle ’adaletsizlik’  ‘haksızlık’ algılarından sonra bir kişiye ya da bir olaya verilen duygusal bir tepkidir.  Öfkeli durumunda olan kişiler ‘artık dayanamıyorum’ ‘öfkemi içimde tutamıyorum’ gibi cümleleri sık kullanmaktadır. Öfke, kontrol edilebildiği sürece temel duygularımızdan biridir.  Yaşadığımız durumu ‘kendimizi kaybetmeden’ ifade edebildiğimiz sürece doğal bir duygudur. Öfkelerine hâkim olamayan bireyler, aile içinde, okul ya da iş hayatında sorunlar yaşayabilir. Öfke yaşadığın durumu daha da zorlaştırır, yaşadığın olaylar öfkeden dolayı daha büyük bir sorun gibi gelebilir. Kişisel hatta pek çok sosyal problemlerin sebeplerinden biridir. Öfke açık ve şiddetli gösterildiği zaman çevremizden olumsuz geri dönüşler almamıza neden olur, bu da; benlik saygımızın azalmasına, aile, okul ve iş yaşamında olumsuzluklara, sosyal ilişkilerimizin bozulmasına sebebiyet vermektedir.

Yaşadığımız sorunu dile getirmek hakkımız ancak; doğru şekilde ve uygun kelimeleri seçerek bunları ifade etmeliyiz. Öfkemizi nasıl kontrol altına alırız peki? Sinirli halde iken ilk düşündüğümüz şeyi söylemek yerine biraz düşünüp, düşündükten sonra dile getirseniz daha sağlıklı olup ciddi boyutlarda vereceğiniz zararın önüne geçmiş olursunuz. Öfke sırasında en çok dikkat etmemiz gereken konu düşünmektir. Düşünerek cevap vermek, öfkenizi kontrol altına almak için yapılan en iyi çözüm yollarından biridir. Öfkenizi kontrol edebilmek için; öfkelendikten sonra yalnız kalabilirsiniz. Kendinize ‘Neden öfkelendiğinizi’ sorun. Öfkelenmeden kendinizi ifade edebilseydiniz durumun farklı olup olmayacağını düşünün. Yaşadığınız bir olay sonrasında bunu uygulayın. Sizi yiyip bitiren saldırganlık, ani sinir, öfke duygu durumu gibi çeşitli sorunların yerine daha çözümcü şekilde bu durumla baş edebilmeyi keşfedin. Kendiniz ile ilgili keşfetmeniz gerekenler bir adım yakınınızda bulunmakta. Yaşadığınız yoğun olumsuz düşüncelere mola vererek ve olayın üzerinde düşünüp çıkarımlar yaparak kapıyı aralayın.

Pozitif psikoloji

Pozitif psikoloji insan gelişimiyle ilgili “bilimsel yaklaşım”ı temel alarak araştırma ve uygulamalar yapan bir disiplindir. Pozitif psikoloji ile ilgili farklı bilim insanlarınca ortaya konulmuş tanımlar bulunmaktadır. Seligman ve Csikszentmihalyi’e göre (2000), pozitif psikoloji, insanın işlerlik kazanmasını ve gelişimini, biyolojik, kişisel, ilişkisel, kültürel ve küresel bağlamda çok boyutlu olarak inceleyen bilimsel bir disiplindir. Psikoloji yalnızca patoloji, zayıflık ve hasarlar konusunda çalışan bir bilim değildir; o ayrıca güçler ve erdemlerle de ilgilidir.  Sheldon ve King’e göre, pozitif psikoloji, sıradan bir insanın güçlü yanlarını ve erdemlerini incelemekten başka bir şey değildir.

Gable ve Haidt’e göre ise, pozitif psikoloji, insanların, grupların ve kurumların en üst düzeyde işlev gösterebilmesi ve gelişmesi için gerekli koşulları ve süreçleri inceleyerek katkıda bulunan bir alandır.

Kısacası; pozitif psikoloji bireylerin güçlü özelliklerini, erdemlerini ve potansiyellerini ele alan bir yaklaşımdır. Pozitif psikoloji, yaşamı değerli kılan şeylerin ne olduğu ile ilgilenir ve insanları mutluluğa, psikolojik iyi oluşa ve memnuniyete götüren etkenlere odaklanır. Pozitif psikoloji, insanın daha iyi ve daha mutlu yaşamasını hedef alması gerektiğine vurgu yapar, aynı zamanda ruh sağlığını korumada ve uyum bozukluklarını gidermeye yardımcı olur.

Öfkemiz ile nasıl başa çıkabiliriz?

Öfkemiz ile nasıl başa çıkabiliriz? Kendimize daha fazla zarar vermeden ve çevremizde değer verdiğimiz insanları daha fazla incitmeden kendimizi nasıl ifade edebiliriz? Bazı dönemlerimizde fazla tepkiler verebilir, öfkemizi kontrol edemeyebiliriz. Günümüzde iş yoğunluğu, iş hayatımızda yaşadığımız haksızlıklar, ekonomik zorluklar ve büyük şehirde trafik yoğunluğu duygu ve düşüncelerimizi pozitif yönden kontrol etmemize engel olabilmektedir. Öfkenizi kontrol altına almakta zorlanıyorsanız, evepsikolog.com uzmanlarımızdan yardım ve destek alabilirsiniz. Hedefimiz; ‘daha iyi’ ‘daha mutlu’ pozitif psikoloji bakış açısı ile bireylerin güçlü özelliklerini, erdemlerini ve içerisinde bulunan potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olabilmek adına İstanbul, Ankara, İzmir şehirlerimiz olmak üzere yurt içi ve yurt dışında yaşayan tüm danışanlarımıza online terapi hizmeti vererek bireylere zor dönemlerinde yardımcı olabilmektir.  Ayrıca bazı bölgelerde uzmanlarımız eve psikolog hizmeti vermektedir.  ‘Eve Psikolog Desteğinde’ fiziksel rahatsızlıkları sebebiyle evden çıkamayan, yaşlı olup evinden çıkmakta güçlük çeken, yeni kaza yapmış, ameliyat olmuş ya da evinde bu hizmeti almak isteyen ‘çiftler(aile danışmanlığı), anne-baba-çocuk ayrıca toplu seans seçeneği ile ortak konularda zorluk çeken eş, dost, akraba, komşu gruplarına bu hizmeti vermekteyiz. İster Online Terapi, ister Eve Psikolog Desteği ile günlük yaşamınızda ya da geleceğe dair kaygılarınızda sizlere yardım ve destek olmayı amaçlamaktayız.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir