Depresyon , nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz yönde etkileyen ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon sürekli olarak üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açan bir ruh halidir.

Neden depresyona gireriz?

Hayatımız boyunca anlık ya da uzun süreli üzücü olaylar depresyona sebebiyet verebilir. Depresif halini yaşadıkları zaman bireyler kendilerine yönelik suçlamalar yapabilir. Örneğin; depresyonda olan bir birey herhangi bir nedeni olmasa da fiziksel ağrı hissedebilir. Depresyonda olan birey uyku konusunda iki farklı olay yaşar. Biri uyumakta zorluk çekerken diğeri tüm gün uyuyabilir. Davranışlarda da iki farklı olay kendini gösterir. Depresyonda olan kişi düşünce ve hareketlerinde yavaşlama gösterirken, diğer birey ise; sürekli ayak sallama ve elleri kıpırdatma gibi farklı şekilde davranış gösterebilir.

Dünya ölçeğinde halk sağlığını en çok tehdit eden sorunların başında depresyon bulunmaktadır.

Ekonomik sorunlar, gelecek kaygısı geçmiş ya da anlık olumsuz olaylar depresyona sebep olabilir. Depresyonun bireylerde yaratmış olduğu tahribat depresyon araştırmalarının önemini artırmıştır.

Depresyon ile ilgili yapılan araştırmalarda edinilen bilgiler;

İnsanların %16’ sı hayatlarından bir kez depresyon yaşamıştır.

Kadınlar erkeklere oranla iki kat fazla görülmekte ancak bunun bir nedeni erkekler daha güçlü durabilmek adına dile getirmemeleri ve kadınların psikolojik rahatsızlıklarını daha rahat dile getiriyor olabilmesi düşünülmektedir.

Ekonomik durumu düşük olanlar iyi olanlara oranla üç kat daha fazladır.

Depresyon ile ilgili nörolojik araştırmalara baktığımızda; depresyondaki bireylerin beyinlerinde normal olmayan uyarılma olduğu görülmüş ve beyin hücreleri arasında dengesiz sinyallerin iletildiği keşfedilmiştir.

Dikkat edilmesi gereken husus; depresyon kronikleşebilir, intihar davranışı görülebilir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyonda olan bireylerin düşünce ve davranışlarında;

  1. En az iki hafta boyunca yoğun keder duygusu ve keyif alamama durumu,
  2. İsteksizlik, keyifsiz olma, ilgisizlik ve zevk alamama hali
  3. Düşünce ve davranışlarında yavaşlama ya da hareketlerinde hızlanma,
  4. Çökkünlük, değersizlik, karamsarlık, pişmanlık düşünceleri,
  5. Enerji kaybı yaşama, karar alırken zorluk yaşama hali(karar verememek),
  6. Uyku sorunları, iştahsız olma, kilo kaybı ve cinsel isteksizlik gibi davranışlar görülebilir.

Neden depresyondayım?

Hayatımız boyunca yaşadıklarımız anlık ya da uzun süreli olumsuz ve stresli olaylar depresyona sebep olmaktadır.

Bireylerin olaylara, kendilerine ve geleceğe bakış açıları olumsuz şekilde ise depresyon riskini artırabilir.

Depresyon ile ilişkili olan üç önemli ve ‘’umutsuz’’ atıf;

Kalıcılık: ‘olumsuz düşünce modeli’ olan hep böyle oluyor ve bitmeyecek endişesi,

Genelleme: ‘yanlış yorumlama’ – sadece sizin başınıza geldiğini düşünme,

Düşük benlik saygısı: ‘kendinize güvenmeme’ bu işi başaramam ya da bu durumun altından kalkamam,

Ayrıca bu yanlış ve olumsuz düşünceleri tekrar tekrar düşünmek depresyon riskini artırmaktadır. Yaşadığınız olaylar, tartışmalar, başarısızlıklar kısacası; olumsuz tüm deneyimlerden sonra sürekli zihninizin içerisinde ise ve yukarıda bahsettiğimiz depresyon belirtileri yaşıyorsanız, uzmanlarımızın psikoterapi ve bilişsel terapi yöntemleri kişinin düşünme yapısını değiştirmeye yönelik olup, en ağır depresyon belirtilerinde bile etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca hafif ve orta şiddetli depresyon belirtilerinde fiziksel egzersizlerin yararlı olduğu görülmüştür. Fiziksel egzersiz kullanımı benlik saygısı, sosyal etkileşim sağlama ve kendini yetkin hissetme(yapabilirim, başarabilirim düşüncesi) konularında bireylere olumlu etkileri olduğu rastlanmıştır. Bu sayede fiziksel egzersiz depresif hastalarda iyileşmeyi sağlamaktadır. Depresif durumu görülen danışanlarımıza tavsiyemiz; depresyona iyi gelen psikoterapi ve fizik tedavi hizmetini almak isterseniz buraya tıklayarak, psikolog ve fizyoterapist uzmanlarımızla buluşabilirsiniz.

Amacımız ve görevimiz; Depresyon gibi rahatsızlıklarda yapacağımız terapiler ile sizlerin huzurlu bir yaşam sürmenizi sağlamak. İnsan ilişkilerinizde yaşadığınız sorunları deneyimlemek ve farklı yorumlamanıza vesile olmak, kendiniz ile ilgili olumsuz düşünceleri düzenleme, kendinizi sevme ve başarabileceğiniz konusunda kendinize güvenme, ‘hep başıma bunlar geliyor’ ve ‘sorunlar bitmeyecek’ gibi umutsuz düşünceleriniz konusunda sizlere destek olmak.

Önerilen Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir