Gelişim; bireyin döllenmeden başlayıp fiziksel, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal açıdan hayatı boyunca devam edecek olan öğrenme ve olgunlaşmanın sürekli ilerleyip devam etmesidir.
Birey, sürekli olarak dış dünyayla etkileşim halinde olarak ve yaşayarak değişir, gelişir. Artarak devam eden bu değişim ve dönüşümler birikimsel bir yapıya sahiptir.
Çocuk gelişimi; fiziksel, duyusal ve davranış özellikleri göz önüne alınarak farklı dönemlerde ele alınmıştır. Çocuk gelişimini ele alan tüm bu dönemlerin önem arz eden gerekleri vardır.
Bilişsel ve fiziksel açıdan hızla gelişen çocukların, gelişme döneminde yeni kazanımlar edinmesi oldukça önemlidir. İşte bu açıklamaya “çocuk gelişimi” denmektedir.
Çocuk gelişimi dönemlerinden kısaca bahsedecek olursak;
Yeni doğan dönemi: Çocuğun doğumundan başlayan ilk dört haftalık döneme yeni doğan dönemi denir. Bu dönemde yalnızca motor gelişim değil aynı zaman da psikososyal gelişim de başlamıştır.
Bebeklik dönemi: Çocuğun, iki yaşa kadar ki gözlenen gelişim dönemine bebeklik dönemi olarak adlandırılmaktadır.
İlk çocukluk dönemi: İki- altı yaş dönemine denmektedir. İlk çocukluk döneminde çocuklar, etrafındaki kuralları kendi çevresiyle sınırlı kalacak şekilde öğrenmeye ve kodlamaya başlar. Çocuklar, dil gelişimde de büyük ilerlemeler gösterir. Sosyal gelişimde ve cinsiyet kavramının oluşması açısından önemli gelişmeler gösterir. Bu dönemde motor gelişim ve bilişsel gelişimin desteklemesinin en önemli rolü oyunlara düşer. Oyun çocukların öğrenmesi ve gelişmesi açısından da en doğal yöntemlerden biridir.
Son çocukluk dönemi: Son çocukluk döneminde erkeklerde 6-13 yaş aralıklarını kapsamaktadır. Kızlarda ise 6-11 yaş aralıklarındaki dönem son çocukluk dönemi olarak bilinmektedir. Bu dönemde eğitim zorunlu olur ve çocuklar eğitime ve öğretime hem ev de hem de okulda devam ederler. Bu dönemde toplumun kurallarını bilme, insanlara ve çevreye saygı duyma, arkadaşlık kurma ve sosyal ilişkiler içinde olma ve toplumla birlikte hareket etmeyi öğrenme şeklinde devam eden süreci kapsar. Son çocukluk döneminde çocuklar rekabet etmeyi, paylaşmayı, haklarını savunmayı, sorumluluklarını yerine getirmeyi öğrenirler.
Bireysel farklılıklar da göz önünde bulundurularak çocukların yukarı da yazan yaş dönemlerinde istenilen becerileri göstermeleri gerekmektedir. Gelişim dönemlerine göre eksik kalan beceriler desteklenmeli ve çocukların gelişimlerine destek olunmalıdır.
Çocuklarınızın, çocukluk dönemlerinde, doğru gelişimi sağlamaları için çocuklarda en önemli rol oynayan oyun terapilerini unutmamalıyız.Çocuk gelişim uzmanları olarak: çocukların tüm gelişim alanlarında (bilişsel, dil, psiko-sosyal, öz bakım ve motor gelişim) çocukların gelişimsel takibini yapmak, çocuklarımızın gelişim çizelgelerini hazırlayarak gerekli takiplerini sürdürmek, danışmanlık alanlarımızdır. Çocuk, anne-babalara eğitim verip ebeveyn-çocuk ilişkileri hakkında danışmanlık yapmaktayız.